Paparan Lagu

There seems to be an error with the player !

1malaysiakkmm senyum webmail piagam atastalian data

 
MOBILE / WEB 2.0

yt rss fb-kp qrjasa

mobileview

 
Pautan Agensi KKMM
kkmmbernamartmfilem
finasipptarjpenskmm
 
Pautan Umum
mygov msc spa
pmspk KSN mampu
jpm upustaka
pemudah intan
Jumlah Pengunjung
Hari IniHari Ini177
Minggu IniMinggu Ini1385
Bulan IniBulan Ini5693
Jumlah TerkiniJumlah Terkini269818

Dato` Onn Jaafar - Negarawan Terulung

Dato' Onn Jaafar adalah lagenda bangsa Melayu. Jasanya meniupkan semangat nasionalisme kepada orang Melayu tidak sesekali luput di ingatan dan masih segar terpahat di sanubari rakyat Malaysia. Mantan Menteri Besar Johor ini, merupakan pengasas dan Yang DiPertua pertama UMNO, peneraju utama gerakan untuk menentang dan mengalahkan Malayan Union dan tokoh pelopor dan pemangkin perpaduan dan kerjasama antara kaum di Malaysia.

Dalam era dunia tanpa sempadan, berapa ramaikah generasi muda yang tahu akan peristiwa-peristiwa ini? Berapa ramai yang cuba belajar daripada apa yang berlaku? Generasi muda kini tidak peka dengan sejarah, bagi mereka yang di depan mata dan masa depan lebih penting daripada nostalgia silam. Mungkin generasi yang celik sejarah beranggapan Dato` Onn Jaafar gagal dalam perjuangan politik ekoran daripada tindakan beliau tidak terus memimpin UMNO sehinggakan beliau tidak berpeluang memimpin negara sebagai Perdana Menteri.

Namun, apakah perjuangan seseorang tokoh politik wajar dinilai apabila berjaya memegang tampuk kekuasaan negara? Mungkin beliau tidak meninggalkan harta pusaka yang merupakan kebendaan yang dapat dilihat dengan mata kasar. Idea kepimpinan dan inti perjuangan yang terus relevan dan menjadi ikutan dan petunjuk generasi akan datang merupakan warisan yang amat berharga dan tidak ternilai harganya.

Laungan perjuangan HIDUP MELAYU yang dicetuskan oleh Dato` Onn Jaafar tidak sekadar slogan tetapi terhimpun dengan perjuangan bangsa Melayu, membela kedudukan Raja-Raja, agama, bahasa, kebudayaan, pendidikan ekonomi dan hak-hak istimewa Orang Melayu. Walaupun dalam sejarah politiknya beliau keluar dari UMNO, pernah menubuhkan dua parti lain, menjadi pembangkang dalam dewan perwakilan tetapi jangan dilupa warisan perjuangannya menjadi teras sebagai paksi yang menentukan arah serta hala tuju perjuangan bangsa Melayu.

Dato` Onn Jaafarlah yang telah membakar semangat Orang Melayu supaya menentang Gagasan Malayan Union ciptaan Penjajah Inggeris. Beliau menyedarkan Orang Melayu betapa bahayanya Malayan Union sebagai satu ancaman yang akan melenyapkan bangsa di tanah airnya sendiri. Hampir dua tahun lamanya, Dato` Onn Jaafar menumpukan gerakan mendesak Inggeris untuk menggagalkan Malayan Union.

Usaha tanpa mengenal jemu serta penat lelah memujuk Raja-Raja Melayu dan mengumpulkan semangat perpaduan Orang Melayu membuahkan kejayaan apabila penjajah akur untuk menguburkan Malayan Union dan digantikan dengan Persekutuan Tanah Melayu.

 
:: Politik ::
(99) artikel ditemui ...

:: Penerangan Isu ::
(114) artikel ditemui ...

:: Ekonomi ::
(62) artikel ditemui ...

:: Luar Negara ::
(26) artikel ditemui ...

:: Isu Lapangan ::
(86) artikel ditemui ...

:: Wawancara/Ucapan ::
(29) artikel ditemui ...

:: Aktiviti JASA ::
(63) artikel ditemui ...

:: Minat/Hobi ::
(7) artikel ditemui ...

:: Agama ::
(12) artikel ditemui ...

:: Warisan ::
(8) artikel ditemui ...

:: Khidmat Pengurusan ::
(8) artikel ditemui ...

Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian | Bantuan | Peta Laman | Hubungi Kami | Soalan Lazim
Tingkat 3 - 6, Blok D, Kompleks Pejabat Kerajaan, Bukit Perdana, Jalan Dato' Onn, 50610 Kuala Lumpur
Tel: 03-2698 7152, 03-2693 7502/7498/7469  Faks: 03-2694 4515  Emel: Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya
Hak Cipta Terpelihara Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA) © 2012